Vi stöttar Sportfiskarna läs mer här. Bli medlem du med genom att klicka här.
 
MISSA INTE VÅR TÄVLING HÖSTGRISEN - ANMÄLAN ÖPPNAR 25/9!
Information & tävlingsregler

DENNA SIDA KAN UPPDATERAS FRAM TILL STARTEN AV TÄVLINGEN!

Läs reglerna noga innan ni börjar tävla.

Senast uppdaterad 25/4 kl 16.00

VAD ÄR THE BIG 5 - SOMMARGÄDDAN?
Sommargäddan är team-tävlingen där sportfiskare över hela Sverige kan mäta sig mot varandra.
Istället för att alla samlas i en sjö och tävla är det nu möjligt att tävla i alla vattendrag samtidigt, under hela sommaren. Konceptet ger ett skonsammare fisketryck på det enskilda vattnet samt möjlighet att fler personer kan delta i tävlingen.

HUR & NÄR TÄVLAR MAN?
Man tävlar som ett team och kan vara en till tre personer i samma team.
Det är de fem längsta gäddorna #THEBIG5 som avgör er placering i tävlingen.
Gäddorna anmäls löpande under hela tävlingsperioden 3/6-10/9 och fisken ska registeras senast 3 dagar efter den fångats på thebig5.se (senast den 10/9). En person får inte ingå i mer än ett team. Om en person i ett team blir sjuk vid t.ex. final eller under tävlingens gång så är bortfall OK. En medlem får dock aldrig ersättas under tävlingens gång, varken i kval eller i final.

ZONER - Sverige är indelat i fem zoner - NORR, MITT, VÄST, ÖST och SYD.
Varje team tävlar i den zon baserad på vilket län teamkaptenen är folkbokförd i.

TÄVLINGSPERIOD/KVAL
Tävlingsperioden/kvalet för zonerna är 3 juni till 10 september -2023
Alla tävlande team får ett sms 3/6 kl 08.00 med sitt startnr.
Här finns inga restriktioner gällande elektronik.

FINAL - VILKA GÅR TILL FINAL?
Topp tre från varje zon tar sig till final (zonen med flest team får en bonusplats). 
Får något lag förhinder kommer nästkommande team från samma zon få erbjudande om platsen.
Finalen utspelar sig i vatten X 23-24 september** 2023 (lördag - söndag). Vatten X avslöjas när finalisterna presenteras för att undvika fisketryck i vattnet och såklart för att öka spänningen! I finalen får man EJ använda sig av LIVE GIVARE eller trolling.

**Om myndigheterna tillåter detta annars blir finalen i valfritt Svenskt vatten.

VAR FÅR MAN TÄVLA?
Även om man tillhör en viss zon så får man fiska i alla svenska vatten där det är tillåtet att fiska efter gädda. Det är också tillåtet att ha ett team utspritt över olika orter. Notera att det enbart går att vinna i den zonen teamet tillhör (kaptenens zon). Deltagarna ansvarar själva för att ha giltigt fiskekort i det vatten som fiskas och följa vattnets regler.

VAD KOSTAR DET ATT DELTA?
Pris 349kr per person. En dekal / team ingår (extra går att köpa vid anmälan för 199kr).

VAD FÅR MAN FISKA FRÅN?
Båt, flotte, kajak, kanot, flytring, vadare, stranden, land, hamnpirar & street fishing. Det finns inga begränsningar gällande fiskeplattform.

FISKEUTRUSTNING
Tillåtna fiskemetoder är spinn, jerkbait, flugfiske, jigg/dropshot, trolling. EJ METE, BARA ARTIFICIELLA BETEN. Tänk på att endast ett aktivt spö per person är tillåtet. Man får alltså inte ha fyra spön med beten i vattnet vid t.ex. trolling och bara räkna ett spö till tävlingen. Använd om möjligt kraftig utrustning, undvik ultralätta spön så att du kan ta in fisken snabbt. Är man tre personer i båten får alltså max tre spön användas samtidigt och max ett aktivt spö per person. 
Obs: I finalen får man inte använda sig av live-givare eller trolling.

HANTERING AV FISKEN
Vi rekommenderar en blöt avkrokningsmatta (måttdekalen) samt snabb och skonsam hantering av fisken. 
Korta drillningar, tänk på att förkorta tiden ni drillar fisken. Ska Ni inte mäta fisken så undvik att lyfta upp fisken ur vattnet utan kroka istället av den i vattnet och hantera den i övrigt så skonsamt som möjligt. Är ni flera, hjälp varandra! LIPGRIP = FÖRBJUDET! All fisk måste återutsättas!


RÅD KRING VATTENTEMPERATURER
Anledningen att Sommargäddan är en lång tävling är för att vi har väldigt olika temperatur både i luften och vattnet i vårt avlånga land. När det är som varmast avråder vi er från att fiska och hoppas att alla i tävlingen fiskar med sunt förnuft. 

RAPPORTERING
Dokumentation av fisk sker tillsammans med teamets startnummer och måttdekalen som ni fått hemskickad. Skriv startnumret med vattenfast penna på måttdekalen. Minimilängd för godkänd gädda är 80 centimeter. 2022 har vi höjt minimimåttet från 70 till 80cm. Denna höjningen har vi gjort för gäddans bästa och för att slippa onödig hantering på de lite "kortare" fiskarna. Det är viktigt att bilderna är TYDLIGA. Stjärtfenan får tryckas ihop utan att skada fisken (man får inte dra/slita i den).

1. Ni måste rapportera en bild med måttdekalen och en bild där ni poserar med gäddan. 

2. Gäddorna ska alltid rapporteras in i hela centimeter som avrudas neråt. Visar mätdekalen 100,9 så ska fisken rapporteras in på 100 cm. 

3. Tänk på att samma fisk bara får rapporteras in en gång per team. 

4. Fisken måste ligga plant med käkpartiet/huvudet mot nollan/stoppet på dekalen och buken måste vara neråt på dekalen. Detta är för att undvika fusk och för att alltid samma sida av fisken ska fotograferas så man inte kan rapportera in samma fisk två gånger. Vidrör munnen inte stoppet drar vi av X antal cm.
5. Hela gäddan måste synas och även den bit av dekalen som behövs för att avgöra längden. Är gäddan 80 räcker det alltså att 81 cm av dekalen syns. 

6. Det är upp till dig/er som team att ta en så pass bra mätbild att vi i tävlingsjuryn kan utesluta att bilden på något vis skulle vara manipulerad eller att dekalen är kapad/hopklistrad för att tjäna cm. För att göra det enkelt för er att bevisa detta har vi en röd yta överst på dekalen.  

Tips: Undvik att lägga något på den röda ytan om du/ni vill vara säker på att fisken kan godkännas.

Förtydligande: Kan vi i tävlingsledningen se på bilden att dekalen inte är kapad eller manipulerad på något vis gör det inget om något sticker upp en bit på det röda men för din egen skull håll det så fritt som möjligt då det är lätt att "lite" blir mycket. Som alltid är det juryn som avgör.  

6.1 Exempel på bilder som kan bli nekade är när någon del av den röda ytan är helt täckt på höjden, då kan vi inte se om den är kapad eller ej. Detta innebär inte att en bild blir nekad för att tex lite gräs eller tång hänger över det röda.

7. Bilden ska tas rakt ovanför stoppet (inte snett från höger tex) bilder tagna i tvivelaktig vinkel kommer nekas. Förtydligande: Detta innebär att fisken måste mätas liggandes mot dekalen, man kan alltså inte fotografera fisken hängandes i ett gälgrepp med dekalen på högkant för då blir vinkeln tvivelaktig.

8. Dekalen ska vara utsträckt och därför rekommenderas hårt underlag. Är dekalen väldigt bucklig och slapp kommer vi att dra av centimeter och i värsta fall neka fisken om vi inte kan bedömma fiskens längd.

OBS! Det är alltid tävlingsledningen som avgör i slutändan om en fisk kan godkännas eller inte!OBS! Det är alltid tävlingsledningen som avgör i slutändan om en fisk kan godkännas eller inte!

Ladda upp er fångst
Efter en korrekt dokumentation av fisken så rapporterar ni in den via vår rapporteringssida. Så fort en gädda rapporterats så räknas den i automatiskt in i resultatet. Alla fångstbilder kommer att visas under vår rapporteringssida och här kan övriga deltagare anmäla en fångstrapport som ogiltig om man misstänker fusk eller om man tycker att dokumentationen av fisken är otydlig. Därefter kommer en medlem ur tävlingsjuryn att ta ett beslut och sedan avgöra om fisken ska godkännas eller inte. 

Samma totallängd/big5?
Totallängden av de fem längsta gäddorna över 80 centimeter får räknas med i tävlingen. Har två team samma totallängd vinner det team med den längsta fisken. Skulle även den vara lika lång kollar vi på varje teams näst längsta fisk osv. Det är därför väldigt bra att ha mer än 5 fiskar registrerade om det skulle vara så att det måste avgöras på tex fisk sex, sju osv.  Får ett team inte 5 gäddor över 80 cm så går det självklart att tävla med mindre antal. (Återfångst inom teamet ej tillåtet). 

Håll koll på ställningen
Under tävlingens gång kan ni på resultatsidan ha koll på er och de andra teamens placering i tävlingen. Notera att resultatet är temporärt fram tills en tävlingsjury har gått igenom det efter tävlingens slutdatum. Vi kommer att kontrollera rapporter löpande under tävlingsperioden men även om vi gör det finns det en chans att resultatlisten ändras vid tävlings slut efter en sista genomgång av oss. 

Fuskanmälan
Ni kan hjälpa oss genom att "fuskanmäla" en fångstrapport som ni tycker bryter mot reglerna, då tar vi en extra koll så fort som möjligt. I anmälan kan ni skriva vad som är galet osv.

Om ett team medvetet har fuskat blir det teamet diskvalificerat med omedelbar verkan. 

Har du fått en fisk borttagen?
Anledningarna till att en fisk blivit borttagen/nekad kan vara många. Logga in här (fungerar från 4/6) för att se en kommentar från tävlingsledningen med motivation varför din bild blivit nekad. Kan du kontra med en bättre bild på samma fisk som gör att vi kan godkänna den så är det ok att ladda upp fångstrapport på nytt. En borttagen fisk behöver alltså inte vara helt körd.

NÄR PRESENTERAS FINALISTERNA?
Kvalet avslutas 10/9 kl 18.00. 11/9 går vår tävlingsjury igenom bilderna en sista gång. Kort därefter räknar vi med att kunna presentera finalisterna.
Reglerna för finalen presenteras i samband med detta. 

Finalen äger rum 23-24/9 och vi presenterar vinnarna när finalen är avgjord.

TEAMNAMN
Teamnamnet får inte innehålla opassande ord. Om man använder ett skyddat varumärke som teamnamn så måste man ha tillåtelse från respektive varumärke. TheBig5 har rätt att när som helst ändra ett teamnamn om dessa regler inte efterföljs.

ÖVRIGT
Vill ni lägga dekalen på en egentillverkad bräda för att se till att den håller sig helt rak är detta helt OK,
ett krav är dock att ni har ett stopp liknande vårt som är minst 5cm högt. Dekalen får ej kapas.

  • TheBig5.se förbehåller sig rätten att använda deltagarnas fångstbilder för eget bruk i marknadsföring.
  • Arrangören står ej som ansvarig för eventuella dödsfall, olyckor eller skador.
  • Det är upp till den tävlande att ansvara för sin egen försäkring.
  • Eventuell vinstskatt betalas av vinnarna (ej av arrangör), det är upp till vinnarna att kontakta och hantera eventuell vinstskatt med Skatteverket.  
  • Anmälningsavgiften är bindande och återbetalas ej.
  • Deltagarna ansvarar själva för att ha giltigt fiskekort i det vatten som fiskas och följa vattnets regler.
  • Vi rekommenderar ALLTID flytväst. 

Bli medlem du med